window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-133194875-1');

De Kernploeg

/De Kernploeg
De Kernploeg

MINDER BEKENDE AMERIKAANSE MUSICALS IN KLEINE VERSIES

De Kernploeg is in 2016 opgericht uit een grote liefde voor het Amerikaanse musicalrepertoire. Er zijn de afgelopen honderd jaar ontzettend veel Amerikaanse musicals geschreven die in Nederland niet of nauwelijks opgevoerd worden. De Kernploeg wil in korte series die stukken spelen die anders niet zo snel naar ons land zouden komen.

De Kernploeg bestaat uit een groep vakidioten die niets liever willen dan eigen versies van interessante Amerikaanse musicals maken en spelen in onze normaal vrije zomer,  tussen andere producties tijdens het reguliere theaterseizoen door. Op deze manier kan het Nederlandse publiek kennismaken met minder bekende voorstellingen. Zo hopen we op onze eigen manier iets bij te kunnen dragen aan de diversiteit en de verbreding van het musicalveld in Nederland.

In juli 2017 speelden we met veel succes onze debuutvoorstelling A New Brain in de NDSM-Loods in Amsterdam, de eerste stap om iedere zomer een kleine versie van een Amerikaanse musical op te voeren in een korte serie op steeds een andere locatie, in eerste instantie in of rond Amsterdam. De tweede voorstelling She Loves Me  was in de zomer van 2018 in Dansmakers Amsterdam te zien. Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking (originele titel: ‘Women on the verge of a nervous breakdown ‘) speelde in juli 2019 in CC Amstel. Hello Again, de vierde productie, moest door de coronocrisis twee zomers uitgesteld worden: in juni en juli 2022 konden we deze musical van Michael John LaChiusa dan eindelijk spelen.

Een vijfde productie staat gepland voor zomer 2025.

De naam ‘De Kernploeg’  is deels een eerbetoon aan Jerome Kern, die over het algemeen wordt gezien als de eerste echte Amerikaanse musicalcomponist (Show Boat, 1927). Daarnaast willen we met onze versies terug naar de kern van de stukken die gespeeld worden: de muziek en het script zijn leidend.